Wat ik lees tijdens de pandemie

Ik ben geen prepper die bezig is om een grote voorraad ontsmettingsmiddelen en wcpapier aan te leggen. Ik ben ook niet constant op het internet op zoek naar nieuws of op twitter aan het discussiëren over van alles en nog wat. Wat dat betreft heb ik het advies van Cal Newport al voor de helft uitgevogeld voor mijzelf: ik kijk eenmaal per dag op het internet op een beperkte selectie nieuwssites.

Toch denk ik dat ik een degelijke voorbereiding heb op wat de coronapandemie gebracht heeft en nog zal kunnen brengen door een paar boeken die ik heb gelezen. Door middel van boeken kan ik naar mijn idee meer nuttige dingen leren dan alle nieuwssites en discussies op social media mij konden vertellen. En juist in een pandemie is een goede voorbereiding het halve werk.

Dit zijn de drie boeken waar ik naar grijp in deze tijd.

De Pest – Albert Camus
Dit boek is het verslag van een stad in quarantaine door de pest en hoe de inwoners hier mee omgaan. Prachtig in woorden gevat en flink wat stof om na te denken. Juist de beschreven dynamiek tussen hoop en wanhoop als de pest maar niet voorbij gaat terwijl enkele hoofdpersonen zich storten in de strijd tegen de ziekte is de uitgelezen les voor deze pandemie. Het loont ook om blogger Rod Dreher over dit boek te zien bloggen en zijn reflecties vanuit de actualiteit te overdenken. Het boek leert mij in ieder geval dat de ziektes misschien verschillen, maar dat alle pandemieën veel op elkaar lijken en voornamelijk bestaan uit verveling. Juist dat is de reden dat mensen zich zo storten op discussies en de actualiteiten, dan hebben ze het te druk om na te denken over de dood en sterven, wat mij brengt bij het volgende boek.

Dying and Death: Getting Rightly Prepared for the Inevitable – Joel Beeke & Christophor Bogosh
Misschien komt dit macaber over, maar juist nu is de tijd om na te denken over sterven. Als ik de adviezen in de boeken van Nicolas Nassim Taleb en Jocko Willink heb begrepen, is het het handigst om in iedere situatie voorbereid te zijn op het ergste, wat in een pandemie uiteraard besmetting met het COVID-19 virus en ziek worden betekent. En in het uiterste geval overlijden. Wie weet hoe lang de pandemie duurt, op grond van het boek van Camus verwacht ik niet dat dit snel voorbij gaat. En in het ergste geval krijg ik of een van mijn naaste (of na binnenkort een van mijn gemeenteleden) de ziekte die tot de dood kan lijden. Om dan pas serieus na te denken over de dood en hoe een christen hoort te sterven is te laat. Het is niet heel gek om het ergste als uitgangspunt te nemen om op voor te bereiden, dan kan het namelijk alleen maar meevallen.

Een alternatief die niet meer in druk is, maar wel te downloaden, is Stervenskunst van Zacharias Ursinus. Ik geef de voorkeur aan de klassieke auteurs, alhoewel met Beeke die grens altijd vloeiend is.

Gebed van een Zieke – Blaise Pascal
Juist ook de eventuele confrontatie met ernstige ziekte vraagt om verwoording in gebed. Waarom niet meekijken hoe een van de geniaalste denkers uit de geschiedenis dit heeft gedaan? Juist Pascal werd geconfronteerd met de fragiliteit van het menselijk bestaan en heeft juist in de erkenning hiervan God gezocht.

Op het moment heb ik hier genoeg aan. Ik heb het overdag druk genoeg, daarom is het fijn om deze boeken in de hand te nemen in plaats van de koortsachtige waan van de dag te ondergaan op het internet. De boeken zijn best zwaar, maar niet moeilijk te lezen en ik vermoed dat ze op lange termijn meer opleveren dan welke tweets dan ook.

Gepubliceerd door AXJ

Predikant van de Gereformeerde Kerk Zwijndrecht e.o.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: